Yazılar

Büşra ÇELİK – YÜÇAM Afrika Masası

12 Mayıs 2013

Afrika Yardım Projesi

Sosyal Girişimcilik Kulübü’nün üyelerinden Afrika'ya Yardım Proje Koordinatörü Ömer Faruk Bozdoğan ve Afrika Yardım Projesini ve Sosyal Hizmet Kulübü gönüllüsü Ali Öztürk ile yapılan söyleşiden kesitler aşığda yer almaktadır.

B.ÇELİK – Bize biraz yaptığınız projelerden bahseder misiniz lütfen?

Ömer Faruk BOZDOĞAN – Gine-Bissau Batı Afrika'da bulunan ve sürekli iç savaşlarla boğuşan bir ülkedir. Dünyanın en fakir ülkelerinden sayılan Gine-Bissau UNDP İnsani Kalkınma endeksine göre 2009 yılı itibarıyla 182 ülke arasında 173. sırada yer almaktadır. Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler hazırlık sınıfı öğrencisi Sadyo da bu ülkeden olup iletişime geçilmiştir. Bu doğrultuda biz Sosyal Girişimcilik Kulübü olarak çocuk eğitiminin yoksulluğun çözümü için yapılabilecek en iyi şey olduğu düşüncesinden hareket ederek Sadyo’nun annesinin yürüttüğü NİNHO yetimhanesindeki çocukların temel gereksinimi olan kılık-kıyafet ve okul öncesi eğitimin temel taşı olan oyuncakları bu kuruma kazandırma çabası içerisindeyiz. Bir haftalık yiyecek günü kurtarır, fakat bir çocuğu bile olsa kurtarmak bir ailenin hatta bir ülkenin kurtarılmasını sağlayabilir. Bu sebepten kullanılmış ya da kullanılmamış fark etmeksizin tüm kılık-kıyafet, oyuncak yardımı toplama kampanyasını başlattık. Üniversite içinde kurduğumuz stantlarla projemizi duyurduk ve yardımlar toplamaya başladık. Sadece üniversite sınırları içerisinde kalmayıp Yalova’daki öğrenci yurtlarına, dershanelere de afişlerle projemizi tanıttık ve buralara da yardım kutuları koyarak kılık-kıyafet ve oyuncak yardımı toplamaya başladık. Başlattığımız bu projeye en büyük desteği Yalova Yüce Bilgili Koleji verdi. Kolejin okul-aile birliği çok duyarlı bir harekette bulunarak yardım projemize kıyafet ve oyuncak desteğinde bulunmuştur. Kolejde okuyan çocuklar kıyafet ve oyuncaklarını paketleyerek Sosyal Girişimcilik Kulübü üyesi arkadaşlarımıza teslim etmişlerdir. 1 Mayıs’a kadar sürdürdüğümüz bu proje kapsamında toplanan yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasıyla ilgili olarak Gine-Bissau ülkesinin Türkiye’deki fahri konsolosu olan NATA (Nata Holding), Denizli Aksiyon Memurlar Derneği (Daha önce bu ülkeye yardımlar götürmüş bir dernek) ve Sadyo’nun ailesi ile iletişim halindeyiz.

Afrika su kuyusu projesi

Ali ÖZTÜRK – Proje Sosyal Hizmet Kulübü Başkanı Gürsel ÇOLAK ve kulüp üyeleri tarafından yürütülmektedir.   Önerilen proje ile Afrika'da en çok ihtiyacın tespit edildiği (Dernek tarafından belirlenecek) bir ülkede Yalova Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü ve Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin işbirliğiyle su kuyusu açılması hedeflenmektedir. Yapılan araştırmalar ışığında Afrika'da 207 milyon insanın açlık sebebiyle ölümün pençesinde olduğu ve birçok insanın temiz su bulunamaması nedeniyle savaşlardan daha fazla can aldığı tespit edilmiştir.

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte son yılların en kurak zamanını yaşayan özellikle Doğu Afrika’da, insanların hayatlarını değiştirecek ve açılan kuyudan akan her damla ile beklide bir "can" kurtarılmış olacaktır. Bu proje için Afrika’nın seçilmesinin sebepleri olarak şunları sıralayabiliriz. Afrika'da 207 milyon insan açlık sebebiyle ölümün pençesindedir. Temiz su bulunamaması savaşlardan daha fazla can almaktadır. Su kaynaklı hastalıklardan en çok çocuklar ve yaşlılar etkilenmektedir. Afrika'da her 2 dakikada bir çocuk açlık ya da su kaynaklı hastalıktan dolayı ölmektedir. Doğu Afrika, son yılların en kurak zamanını yaşamaktadır. Kuraklık yüz binlerce insanı ölümle tehdit etmektedir. Bu proje ile birlikte, bir nebzede olsa, Afrika'da su problemi ile karşı karşıya kalan insanların ihtiyaçlarına cevap verilmiş olacak, yeni hayatların başlanmasına vesile olunacaktır.

05.10.2013 01:03
Yazarın Diğer Yazıları