Etkinlikler / Ortadoğu'daki Dönüşümün Türk Dış Politikasına Etkisi" konulu konferans gerçekleştirildi

"Ortadoğu'daki Dönüşümün Türk Dış Politikasına Etkisi" konulu konferans gerçekleştirildi. 03.04.2013

Yalova Üniversitesi Uluslararası Çatışma Çözümleri Merkezi (YÜÇAM) ve Yalova Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Orta Doğu’daki Dönüşümün Türk Dış Politikasına Etkisi” konulu konferans 3 Nisan 2013 tarihinde Raif Dinçkök Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar ARI ve Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferhat PİRİNÇÇİ’nin konuşmacı olduğu konferansa, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi ERUSLU, Yalova Müftüsü Muhittin SARIKAYA, YÜÇAM Müdürü Doç. Dr. Kenan DAĞCI, çeşitli kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasında, ilk olarak, Türkiye’nin Orta Doğu’ya yönelik politikasının Soğuk Savaş döneminde bölgeden uzak kalmak şeklinde olduğunu belirten Prof. Dr. ARI, bu bölgenin bir “bataklık” olarak görülmesi sebebiyle daha çok Batı yönlü ilişkilere ağırlık verme yönünde bir politika izlendiğini dile getirdi. Soğuk Savaşın sona ermesinin bir devrim olduğunu ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin 2000’li yıllara kadar bunu dış politikasına yansıtamadığını söyleyen Prof. Dr. ARI özellikle bu tarihten sonra daha esnek bir politika izlendiğini ve Orta Doğu’ya yönelik ilginin de arttığını ifade etti. Ardından, Türkiye’nin bölgesel bir güç olma özelliğinin sadece ekonomik ve askeri gücünden kaynaklanmadığını aynı zamanda coğrafi konumu itibariyle de bu özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. ARI, Türkiye’nin potansiyel olarak yaklaşık 60 ülke ve 1,5-2 milyar nüfus üzerinde etkili olabilecek güce sahip olduğunu belirtti. Türkiye-İsrail ilişkileri bağlamında Prof. Dr. Tayyar ARI, son olarak, “Mavi Marmara” olayının üzerinden üç yıl geçtikten sonra gelen özrün iki ülke arasındaki ilişkilere etkisini değerlendirdi.

Özellikle Arap Baharı ile başlayan sürece dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Ferhat PİRİNÇÇİ ise, konuşmasında, Arap Bahar’ının Türkiye’yi çok yönlü olarak etkilediğini belirtti. Türkiye’nin Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki ülkelerle ilişkilerine değinen Yrd. Doç. Dr. PİRİNÇÇİ Türkiye’nin İran ve Irak ile olan ilişkilerinde ekonomik boyutun altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. PİRİNÇÇİ, Arap baharı yaşanan ülkelerde bu olaylar sonucunda daha demokratik yönetimlerin iş başına gelmesinin Türkiye ile olan ilişkileri de olumlu yönde etkilediğini vurguladı.

Konuşmacılar daha sonra dinleyicilerin sorularını yanıtladılar.

Konferansın sonunda Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve YÜÇAM Müdürü Doç. Dr. Kenan DAĞCI konferansa katılımlarından dolayı Prof. Dr. Tayyar ARI ve Yrd. Doç. Dr. Ferhat PİRİNÇÇİ’ ye hediyelerini takdim etti.

03.04.2013 15:00 / 03.04.2013 18:00