Etkinlikler / 1. Uluslararası İlişkiler Öğrenci Forumu gerçekleştirildi.

Yalova Üniversitesi Uluslararası Çatışma Çözümleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (YÜÇAM) ve Yalova Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği Birinci Uluslararası İlişkiler Öğrenci Forumu Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan EFEGİL ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Süreyya YİĞİT’ in konuşmacı olarak katıldığı Öğrenci Forumu’na Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi ERUSLU, Yalova Belediye Başkanı Yakup KOÇAL, YÜÇAM Müdürü Doç. Dr. Kenan DAĞCI, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Program YÜÇAM Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Kenan DAĞCI’ nın açılış konuşmasıyla başladı, sırasıyla Prof. Dr. Niyazi ERUSLU ve Belediye Başkanı Yakup KOÇAL’ ın konuşmalarıyla devam etti.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. DAĞCI’nın moderatörlüğünü yaptığı ve Prof Dr. EFEGİL ve Dr. Süreyya YİĞİT’in konuşmacı olarak yer aldığı açılış paneli gerçekleştirildi.

Prof Dr. EFEGİL “Kürt Sorunu Çözümü” başlığı altında çatışma çözümlerine ilişkin görülüşlerini ifade etti. Genel olarak çatışma çözümleri konusunda her ülkenin kendi içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. EFEGİL, Kürt sorununun çözümünde de bu yolun benimsenmesi gerektiğini ve çözümün ancak çok boyutlu olması durumunda gerçekleşebileceğini vurguladı. Bugün Kürt sorununda her şeyden önce tanımlama sorunu olduğunu ve çözüm önerilerinin siyasal, yapısal, ekonomik, sosyal ve askeri alanlarda yapılacak reformları da barındırması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin de Kürt sorunuyla ilgili olarak bu aşamada bulunduğunu ancak hükümetin ve BDP’nin çözüm konusunda farklı düşüncelere sahip olduğunu sözlerine ekledi. Hükümetin, silahların  bırakılmasının ardından bu kişileri topluma kazandırma, üst düzey liderlerini Avrupa ülkelerine gönderme gibi amaçlarının olduğunu, buna karşılık BDP’ nin daha çok demokratik reformlar üzerine yoğunlaştığını ifade eden Prof. Dr. EFEGİL, çözümün bu iki uç noktada da çok zor olduğunu her ikisinin de ortasında bir yöntem benimsenmesi gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Ertan EFEGİL’ in ardından Dr. YİĞİT Soğuk Savaş Sonrası Orta Asya’nın durumunu değerlendirmek üzere konuşmasına başladı. 1917 Bolşevik İhtilali öncesinde Orta Asya’nın Türkistan olarak adlandırıldığını ve bu dönemde ırk ayrımının olmadığını ancak Stalin ile birlikte durumun değiştiğini, Türkistan olarak adlandırılan coğrafyanın 5’e bölündüğünü ve sosyalist insan yaratma projesinin başlatıldığını ifade etti. Gorbaçov’un son zamanlarında yeni SSCB düşüncesi olduğunu, bunun içinde referanduma gidildiğini ve sonuçlar itibariyle o dönemde Orta Asya devletlerinin %90’ ının SSCB’nin dağılmasını istemediğini vurguladı. Ancak 1991 sonrasında SSCB’nin dağılmasına engel olunamadığını ve dağılmasının ardından da Türki Cumhuriyetlerin ortaya çıktığını dile getirdi. Dr. Süreyya YİĞİT, konuşmasını bu çerçevede sürdürdükten sonra bu ülkelere kalan en kötü Sovyet mirasının yolsuzluk olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Açılış paneli her iki konuşmacının öğrencilerin sorularını yanıtlamasının ardından Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi ERUSLU’nun ve YÜÇAM Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kenan DAĞCI’nın konuşmacılara hediyelerini takdim etmesiyle sonlandırıldı.

Panelde öğleden sonra sırasıyla Yrd. Doç. Dr. Salih Bayram, Yrd. Doç. Dr. Murat Alakel ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Uğur moderatörlüğünde Avrupa Biriliği ve Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu, Asya Pasifik ve Türki Cumhuriyetler başlıkları altında 3 oturum daha gerçekleştirildi.  İlgi alanlarına göre bu başlıklar altındaki çalışma gruplarında yer alan Yalova Üniversitesi öğrencileri ve başka üniversitelerden gelen katılımcılar da sunumlarını gerçekleştirdi.

Panelde,

·         Levay ACAR ve Güler BOZOĞLAN-Latin Amerika’daki Son Gelişmeler

·         Burcu SEVİM- Ekonomik Krizin İspanya’daki Ayrılıkçı Hareketler Üzerine Etkisi

·         Engin KAYA- Macaristan’daki Anayasa Değişiklikleri ve AB ile Bozulan İlişkiler

·         Samet SHABABİ- Avrupa Birliği’nin Balkanlara Açılma Sorunu

·         Büşra RİZELİOĞLU- Arap Baharı ile Birlikte Lübnan’ın Siyasal Gelişimi

·         Yusuf ATAY- Arap Baharı’nın Libya’daki Siyasal gelişmelere Etkisi

·         Emine Limon- Saddam Sonrası Kuveyt’teki Siyasal Gelişmeler

·         İsmail hakkı Yılmaz- Güney Afrika’daki Anayasa Süreci

·         Semih Başkaya- Mali’deki Fransız Sömürgesi Devam mı Ediyor?

·         Fahrettin YILDIRIM- Astana Ekonomik Forumu

·         Hasan Aydın- Soğuk Savaş Sonrası Kırgızistan

·         İlksen SAVAŞ ve Serdar YARDAK- Uluslar arası Çevre Rejiminin Oluşturulmasında Çin’in Rolü

·         Burhan YILDIZ ve HASAN DENİZ, Soğuk Savaş’ın Son Kalesi: Kore Krizi

konuları üzerine tebliğlerini sundu.

Program YÜÇAM Müdürü ve Uluslar arası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kenan DAĞCI’ nın konuşmacılara sertifikalarını takdim etmesinin ardından sona erdi.

29.05.2013 09:00 / 29.05.2013 18:00