Etkinlikler / 3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Konferansı Malezya’da Düzenlendi.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da, ‘Yeni Demokrasi Perspektifleri: Çeşitlilik, Hoşgörü ve Saygı’ temasıyla 1-7 Temmuz 2013 tarihleri arasında düzenlenen 3. Uluslararası Model İslam İşbirliği Teşkilatı Konferansının ardından 3 farklı bildiri yayınlandı.

YÜÇAM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Pınar Akpınar oturumlar öncesinde simülasyonları gerçekleştirecek olan gençlere ‘Çatışma Çözümleri, Arabuluculuk ve Barış-inşası’ konusunda eğitim verdi. Konferansta ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu'nun İstanbul Ticaret Merkezi’nde düzenlemiş olduğu beş haftalık Siyaset Okulu programında başarılı olarak Türkiye'yi temsil etmeye hak kazanan Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerimizden İlksen Savaş ve Serdar Yardak yer aldı.

Geçtiğimiz yıl Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenen konferansta 3. olan öğrencilerimiz, bu seneki konferansta simülasyonlardaki Türkiye temsiliyetinde gösterdikleri başarıya göre 50’yi aşkın ülkenin delegasyonları arasında birinci olurken, onları Kazakistan ve Azerbaycan ekipleri takip etti.

Gerçek konferans canlandırıldı

İİT'nin uluslararası konferansları model alınarak gerçekleştirilen simülasyonda, ülkelerini temsil eden gençler bütün kuralları ve teamülleriyle gerçek bir uluslararası konferansı canlandırdı. Gençlere oturumlar öncesinde uzmanlar tarafından diplomasi dersleri verildi. Müzakere, lobicilik ve konferans usülleri konularında eğitilen gençler, simülasyon oturumlarında 3 bildiri metni oluşturdu.

İİT üyesi ülkeleri tehdit eden mezhep çatışmalarının ele alındığı simülasyon oturumu sonunda kabul edilen bildiride, İİT Genel Sekreterliği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), İslam Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ISESCO) ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), "kültürler ve medeniyetler arası diyalogu somut ve sürdürülebilir girişimler, konferanslar ve sempozyumlarla güçlendirmeye" davet edildi.

Medya denetlenmeli

"Bütün üye ülkelere, İslam Kalkınma Bankası'na ve İslami Dayanışma Fonu'na bu diyalogların başarısı için mümkün olan tüm maddi ve manevi desteğin sağlanması" çağrısı yapılan bildiride, gençlerin farklı mezhepleri öğrenebilecekleri İslami araştırma enstitüleri kurulması önerisine yer verildi.

Sosyal medya ve mobil teknolojilerin inançlar arası iletişimi geliştirmede kullanılması gerektiği kaydedilen bildiride, medyanın mezhepler ve dinler arası uyumu sağlamada veya bozmada rol oynayabileceğine işaret edildi. Bildiride, "Kitlesel medya araçlarının, mezhepler ve dinler arasında uyumun sağlanmasına ve bu alandaki sorunların çözümünde aktif bir rol oynamasına yönelik olarak denetlenmesinden memnuniyet duyarız" görüşüne yer verildi.

Kadınlara burs ve kredi talebi

Kadınların politik katılımıyla ilgili bildiride ise İİT üyesi ülkelere kadınlara cinsiyet temelli şiddetin önlenmesi için ulusal programlar geliştirilmesi çağrısı yapılarak, "Üye ülkeleri kadınların politik süreçlere katılımını önleyen veya kısıtlayan bütün kanun, düzenleme ve uygulamaları ortadan kaldırmaya çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, kadınların politik katılımının artırılması, erkekle kadın arasında eşitliğin sağlanması için de şu önerilere yer verildi:

"Bütün yerel ve genel seçimler kadınlar için serbest ve adil olsun. Kadınların çıkarlarını savunan kadın sivil toplum örgütleri desteklensin. Kadın politik liderler desteklensin ve nüfuzları genişletilsin."

İslam Kalkınma Bankası'ndan kadınların eğitimi için burs, ekonomik faaliyetleri için de mikro kredi sağlaması istenilen bildiride, üye ülkelere de eğitim ve iş bulma konusunda kadınları destekleyecek sivil toplum örgütlerini kurumsallaştırması çağrısı yapıldı.

İİT'ye zirve çağrısı

Çocuk yaşta evliliklerin önlenmesine yönelik çalışma yapılmasının gerekliliğine vurgu yapılan bildiride, üye ülke dışişleri bakanları asamblesine de "Kadınların karar alma sürecine katılımı" konulu bir küresel zirveyi her yıl yaparak dünyanın her yerinden kadınları gelecek perspektiflerini tartışmak üzere bir araya getirmesi önerisi yapıldı.

Bildiride, kriz yaşayan İİT üyesi ülkelerde mülteci kadınlara yönelik tecavüzlerin artışından duyulan kaygı dile getirilerek, mülteci kamplarındaki kadınlara koruma sağlayacak bir komisyonun görevlendirilmesi için de çağrıda bulunuldu.

Simülasyon oturumlarında alınan kararların İİT Genel Sekreterliği'ne ve üye ülkelerin hükümetlerine gençlerin görüşleri olarak sunulacağı belirtildi.

Toplantıya katılan gençler Kuala Lumpur'un yanı sıra, Malezya'nın yeni inşa edilen ve başta başbakanlık olmak üzere birçok kamu kurumunun yer aldığı Putrajaya kentini gezdi.

Daha önce İstanbul'da ve Kazan'da yapılan konferansın gelecek yıl Kazakistan'da yapılması öngörülüyor.

15.07.2013 09:00 / 15.07.2013 18:00