Etkinlikler / Azerbaycan Haftası Yalova Paneli Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yalova Üniversitesi Uluslararası Çatışma Çözümleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜÇAM), Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Yalova Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Azerbaycan Haftası Yalova Paneli 18 Kasım 2013 tarihinde Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Konferansa, Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, YÜÇAM Müdürü Prof. Dr. Kenan Dağcı, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi temsilcisi ve Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ferhat Pirinçci, Azerbaycan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ferhad Mammadov, 1news.com.tr Yöneticisi Araz Aslanlı, Ekonomi Uzmanı Dr. Zaur Veliyev, Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu uluslararası sorunlara akılcı yaklaşımlarla çözümler bulunmaya çalışmanın önemine değindi. Prof. Eruslu panelin Türkiye- Azerbaycan ilişkilerine olumlu katkı sunması temennisinde bulunarak sözlerini tamamladı.

Yalova Valisi Esengül Civelek de konuşmasında Azerbaycan ve Türkiye’nin iki devlet bir millet anlayışıyla hareket eden ezeli ve ebedi kardeşlik bağlarıyla hüzünde ve sevinçte beraber olan, ortak dil ve kültüre sahip iki devlet olduğuna vurgu yaparak giderek güçlenen ilişkilerin bölge ve dünya barışına önemli katkılar sunacağını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından YÜÇAM Müdürü Prof. Dr. Kenan DAĞCI başkanlığında panel oturumu başladı. İlk olarak sunumunu yapan Azerbaycan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ferhad MAMMADOV Azerbaycan Dış Politikası hakkında bilgi verdi. Karabağ sorunundan bölgesel sorunlara kadar çeşitli konulara temas eden Mammadow, Azerbaycan’ın son yıllardaki ekonomik gelişimi hakkında bilgiler verdi. Azerbaycan’ın bölgeye bakışı ve ikili ilişkilerdeki politikasını aktararak Türkiye’nin Azerbaycan’ın gelişimindeki rolünü anlattı. Ferhad Mamadow Azerbaycan’ın ekonomik gelişiminde Türkiye’nin katkılarından ve Karabağ sorununda Türkiye’nin siyasi desteğinden dolayı teşekkürlerini sunarak sözlerini tamamladı.

Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi temsilcisi Doç. Dr. Ferhat Pirinççi de yaptığı sunumda Türkiye’nin Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu ifade etti. Türkiye’nin son yıllarda kazandığı siyasi ve ekonomik istikrarın bölgedeki siyasi politikaların gelişimine olumlu katkılar sunduğunu ve Türkiye-Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin de bu bağlamda tarihi bir gelişim sürecinden olduğunu söyledi. 90’lı yıllarda hem Türkiye’nin hem de Azerbaycan’ın zor bir siyasi ve ekonomik süreçten geçtiğini vurgulayan Pirinçci, 2000’li yıllarda her iki ülkede siyasi ve ekonomik istikrarın gelişmesinin ikili ilişkilere de olumlu yansıdığını ifade ederek Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gelişimini çeşitli verilerden yola çıkarak anlattı. Doç. Dr. Pirinççi ikili ilişkilerin gelişimi için gelecekte neler yapılabileceğini anlatarak sözlerini tamamladı.

1news.com.tr yöneticisi Araz Aslanlı da konuşmasında Dağlık Karabağ Müzakerelerinde Azerbaycan’ın rolü hakkında bilgiler verdi. Aslanlı Karabağ sorununun nasıl oluştuğundan bahsederek sorunun bir işgal sorunu olduğunu belirtti. Azerbaycan’ın uluslararası hukuktan doğan haklarını sonuna kadar savunacağını ve işgal bitene kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Araz Aslanlı Azerbaycan’ın Karabağ’daki Ermenistan işgalini bitirmekte kararlı olduğunu vurgulayarak bu işgali sona erdirmek için en uygun zamanın gelmesini beklediklerini söyledi. Aslanlı konuşmasının sonunda Azerbaycan olarak Türkiye’nin Karabağ işgali konusundaki siyasi tutumunu devam ettirmesini beklediklerinin altını çizerek sözlerini tamamladı.

Ekonomi Uzmanı Dr. Zaur Veliyev de konuşmasında bölgesel çerçevede Azerbaycan’ın ekonomi politikası hakkında bilgiler verdi. Azerbaycan’ın geleceğe dair hedeflerinden bahseden Dr. Veliyev Azerbaycan’ın ekonomik olarak hızla geliştiğini ve Türkiye ile ekonomik ilişkilerinin artarak devam ettiğini ifade etti. Azerbaycan’ın gelişimini ekonomik verilerden yola çıkarak aktaran Dr. Veliyev Azerbaycan ve Türkiye’nin siyasi ve ekonomik işbirliğinin bölgesel barışın teminatı olacağını ifade etti.

Yapılan sunumların ardından konuşmacılar, katılımcılardan ve öğrencilerden gelen sorulara yanıt verdiler. Soru-cevap bölümünün ardından konuşmacılara Vali Esengül Civelek, Rektör Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu ve YÜÇAM Müdürü Prof. Dr. Kenan Dağcı tarafından konuşmacılara plaket takdim edilerek panel son verildi.

Panel ile ilgili medyada çıkan haberlere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz::

18.11.2013 10:00 / 18.11.2013 19:00