Yorum Haber > Yakın Bölge Çalışmaları > Karadeniz Bölgesi > Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Faaliyetleri ve Türkiye-Rusya İlişkileri konulu konferans gerçekleştirildi.

“Karadeniz Ekonomik İşbirliği Faaliyetleri ve Türkiye-Rusya İlişkileri” konulu konferans gerçekleştirildi.

18.04.2011

Yalova Üniversitesi Uluslararası Çatışma Çözümleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜÇAM) tarafından düzenlenen geleneksel pazartesi toplantılarının üçüncüsünde Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Murat Bakır “Karadeniz Ekonomik İşbirliği Faaliyetleri ve Türkiye-Rusya İlişkileri” konulu bir konferans vermiştir.

Yalova Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonunda düzenlenen konferansa YÜÇAM Müdürü Doç. Dr. Kenan Dağcı, İİBF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Adak, YÜÇAM Müdür Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Alakel, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nevra Esentürk, YÜÇAM Müdür Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Pınar Akpınar, Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Özkan, Uluslararası İlişkiler Bölümü araştırma görevlileri Salih Bayram, Çiğdem Çelik, Mehmet Ali Akyurt, İskender Karakaya, Sefa Öztürk, Veysel Kurt ve diğer bölümlerden gelen öğretim üyeleri ve öğrenciler katılmıştır.

Konferansta konuşan Dr. Murat Bakır, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ)’nin kuruluşu, kurumsal yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler vermiştir. Buna göre KEİ üç alanda işbirliğine yönelik çalışmalar yapmaktadır: (1) teknoloji, ekonomi ve ulaşım; (2) siyasi ve hukuki yapı; (3) sosyal-kültürel alan ve eğitim. Karadeniz’i çevreleyen otoyol projesi de ilk alandaki çalışmalardan biridir. Bakır’a göre, Bulgaristan ve Romanya gibi üye ülkelerin, 1 Ocak 2007 itibariyle AB’ye girmeleri, iki farklı bölgesel işbirliği arasında bir çelişki doğurmuş, bu iki ülkenin bazı yetkilerini AB’ye devretmiş olmaları, KEİ’deki işbirliği çalışmalarında karar alma aşamasında bazı zorluklar yaratmıştır. KEİ’nin Türkiye ve bölge ülkeleri için önemine dikkat çeken Bakır değişen koşulların KEİ’nin 25 Haziran 1992’deki kuruluşundan bu yana işbirliği çabalarını ne yönde etkilediğini analiz etmiştir. Konferansın devamında Türkiye-Rusya ilişkilerine değinen Dr. Murat Bakır “karşılıklı güven tesisi” noktasının hem Türkiye hem de Rusya için ilişkilerin seyri açısından belirleyici olacağını vurgulamıştır. Daha sonra izleyicilerin katılımı ile soru-cevap kısmına geçilmiştir.

Konferansın sonunda YÜÇAM Müdürü Doç. Dr. Kenan Dağcı ve İİBF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Adak YÜÇAM adına konferansa katılımından dolayı Dr. Murat Bakır’a plaket ve çiçek sunmuşlardır.

18.04.2011 16:00 /